img

Ile kosztuje wynajem firmy cateringowej?

Usługi gastronomiczne nie należą do najtańszych, ale w ostatecznym rozrachunku niemal zawsze się zwracają. W przypadku wesel mało kiedy skupia się uwagę na koszcie menu, inaczej jest przy okazji organizacji eventu firmowego. Dziś podpowiemy Wam na własnym przykładzie, ile może kosztować wynajem firmy cateringowej na potrzeby zorganizowania imprezy dla 50 osób.

Koszty - półprodukty, składniki dań

Jeśli chcemy przygotować gościom tradycyjne menu, to powinniśmy zrezygnować ze zbyt drogich półproduktów. Takimi będą mięsa ekskluzywne jak: polędwiczki wołowe, polędwica wołowa, owoce morza, baranina i jagnięcina. Jeden kilogram jakiegokolwiek z tych produktów przekracza sumę 60 złotych. Podobnie jest z rybami: kilogram świeżego łososia kosztuje od 60 do 120 złotych.

Organizowanie menu

Koszty wynajmu firmy cateringowej w ogromnej mierze będą zależeć od organizatora imprezy. To, jakich zechce on dań wpłynie na końcową fakturę. Warto więc zapewnić gościom potrawy mączne, zupy oraz dania na bazie mięsa drobiowego lub wieprzowiny.

Koszt menu

Dania, które mają zachwycić kubki smakowe, a do przygotowania których używa się najdroższych mięs mogą sprawić, że koszt zaproszenia jednej osoby przekroczy 150 złotych. W przypadku menu klasycznego, na które składają się dania tradycyjne ostateczny koszt nie powinien przekroczyć 100 złotych. Naszym zdaniem warto balansować pomiędzy potrawami, aby w ostatecznym rozrachunku nie zapłacić więcej, niż 120 złotych.

Impreza firmowa może pochłonąć do 15 000 złotych, jeśli piszemy o 50 osobach. Uważamy, że to fantastyczny sposób na zwiększenie efektywności pracowników, bo nagroda w postaci imprezy z szefem zawsze motywuje. 

 

Zobacz również