ul. Konstytucji 3 Maja 12, 58-540 Karpacz 612-224-524 kontakt@palac-debowy.pl

Przepis na pyszne naleśniki z wiśniami

Są to naleśniki z wiśniami w wersji de luxe. Otóż słodko-kwaśny smak wiśni w naszych naleśnikach wzbogaciliśmy dodatkiem cynamonu i czerwonego wina – rozgrzeją cię więc nie tylko w chłodne długie wieczory, ale będą także wyśmienitym deserem a także słodką wersją obiadu na co dzień. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne naleśniki z wiśniami. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o naleśnikach

Zacznijmy od tego, że jest to przepis całoroczny, bo możesz do niego wykorzystać wiśnie świeże albo mrożone, doskonałe będą także wiśnie ze słoika w słodkim syropie. Natomiast jeżeli chcesz, aby twoje danie było jeszcze bardziej korzenne i aromatyczne, możesz prócz cynamonu, wzbogacić wiśniowy sos między innymi kardamonem, imbirem, goździkami lub wanilią. Jeżeli chodzi o ilość cukru to dopasuj ją do własnych preferencji, możesz też zastąpić go miodem lub syropem klonowym. Ponadto serwując naleśniki, przybierz je liściem mięty lub melisy. Ten przepis możesz również wykorzystać do zrobienia naleśników z truskawkami, jagodami lub malinami.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych naleśników z wiśniami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie naleśników z wiśniami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: jedna szklanka mąki, jedna szklanka mleka oraz dwa jajka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedna łyżka cukru waniliowego, 30 mililitrów oleju, 200 gramów wiśni, szczypta cynamonu, 80 gramów cukru, 300 mililitrów czerwonego wina, łyżeczka mąki ziemniaczanej, jedna sztuka limonki oraz dwie łyżki wody. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie naleśników z wiśniami!

Sposób przygotowania pysznych naleśników z wiśniami!

Najpierw w rondelku skarmelizuj cukier, a następnie wlej wino, włóż cynamon, otartą skórkę z limonki i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu, mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Dopiero gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Gdy to zrobisz to wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką. Następnie z mąki, mleka, jajek, cukru waniliowego oraz oleju przygotuj ciasto, a następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Koniecznie pamiętaj o tym, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Potem na usmażone naleśniki nakładaj wiśnie. Po czym składaj je w dogodny dla siebie sposób. Na koniec gotowe naleśniki z wiśniami ułóż na talerzach, polej przygotowanym wcześniej winno cynamonowym. I gotowe! Smacznego!