ul. Konstytucji 3 Maja 12, 58-540 Karpacz 612-224-524 kontakt@palac-debowy.pl

Kurczak o smaku limonki i tymianku

Potrawa ta nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zdecydowanie jest to potrawa efektowna i na pewno zachwyci Twoich gości. Niestety rzadko obecnie podajemy na stół drób w całości, a jest to piękny i ciekawy sposób na podanie niebanalnego w smaku kurczaka. Kurczak pieczony z tego przepisu jest soczysty w środku z pyszną chrupiącą skórką. Jest to potrawa bardzo aromatyczna dzięki limonce i tymiankowi, które idealnie wręcz się ze sobą komponują. Tak przyrządzony kurczak na długo zostanie w twojej pamięci.

Potrzebne składniki.

Aby przygotować pieczonego kurczaka w limonce i tymianku będziemy potrzebować: jednego wypatroszonego kurczaka około półtorakilogramowego, dwie limonki, pęczek tymianku, kawałek świeżego imbiru około 80 gram, kilka ziarenek czarnego pieprzu, około trzech łyżek masła, główkę czosnku i przyprawę pikantną do kurczaka.

Etap 1 – Przygotowanie marynaty.

W szklanym naczyniu wymieszaj ze sobą przyprawę pikantną do kurczaka, skórkę otartą z dwóch limonek, posiekany tymianek, pokruszony w moździerzu pieprz, oraz drobno starty imbir. Taką marynatę odstaw na jakieś 10 minut aby smaki się zaczęły przenikać a w międzyczasie zajmij się mięsem.

Etap 2 – Przygotowanie mięsa.

W międzyczasie kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, po czym nacieramy go energicznie przygotowaną wcześniej marynatą (zarówno zewnątrz jak i wewnątrz). Do środka kurczaka wkładamy pozostałe nam po otarciu skórki dwie limonki, przekrojone na pół, oraz również pokrojony w połówki czosnek i masło. Aby wszystko pięknie się upiekło i nic w tym czasie nie wypadło z kurczaka zawiązując mu nogi na krzyż. Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie ściąhamy pokrywkę i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut aż kurczak się nie zarumieni, a skórka nie zrobi się chrupiąca.

Etap 3 – Podanie.

Tak przygotowanego kurczaka podajemy w całości na półmisku – jako ozdoba kolacji. Całość możemy udekorować podpieczonymi lekko pomidorkami koktajlowymi. Powstałe w wyniku pieczenia soki z naczynia żaroodpornego zbieramy, przelewamy na patelnie, dodajemy nieco soku z limonki i redukujemy aż sos nieco zgęstnieje. Następnie przelewamy do sosjerki. Kurczak z takim sosem będzie smakował wyśmienicie. Smacznego.