ul. Konstytucji 3 Maja 12, 58-540 Karpacz 612-224-524 kontakt@palac-debowy.pl

Przepis na pyszny krupnik domowy

Trzeba przyznać, że krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się także wśród ubogich mieszkańców Białorusi i innych państw słowiańskich. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny krupnik domowy. Przeczytaj go koniecznie!

Czemu warto jeść pyszny krupnik domowy?

Zacznijmy od tego, że podstawą krupniku jest wywar mięsny lub jarzynowy z ziemniakami, który zasypuje się kaszą. Ponadto bardzo częstym dodatkiem do tej potrawy są suszone grzyby lub kawałki mięsa. Warto wspomnieć także o tym, że do przygotowania krupniku przeważnie wykorzystuje się marchewkę, pora oraz ziemniaki, lecz możesz go wzbogacić także o kalafiora, brukselkę lub fasolkę szparagową – zupa będzie wówczas bardziej treściwa. W związku z tym, jeżeli zrezygnujesz z wywaru na mięsie, uzyskasz równie smakowity krupnik wegetariański. Dodatkowo, podczas gotowania warto dodać kilka listków lubczyku, który będzie świetnie kontrastował z delikatnym smakiem warzyw oraz kaszy. Natomiast na sam koniec zupę możesz wymieszać ze śmietaną i posypać natką pietruszki lub koperku! Nie zwlekaj dłużej i już teraz zabierz się za przygotowanie pysznego krupniku domowego!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego krupniku domowego

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego krupniku domowego to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 0.6 szklanki kaszy jęczmiennej, dwa opakowania Rosółu z kury Knorr oraz jedna marchewka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jeden, mały por, 200 gramów ziemniaków, pół pęczka natki pietruszki, dwa liście laurowe oraz trzy ziarenka ziela angielskiego. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego krupniku domowego!

Sposób przygotowania pysznego krupniku domowego!!

Na początku kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie. Gdy to zrobisz to ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a pora w plastry. Potem w drugim garnku gotuj warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie, gdy ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała. Gdy to zrobisz to do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Potem gotuj zupę jeszcze około dwudziestu minut. Pamiętaj o tym, że ziemniaki i kasza powinny być zupełnie miękkie. Na koniec gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego krupniku domowego razem z rodziną i z najbliższymi!